Vatan çay ile çayınız tazelenecek... 0462 731 2400

info@vatancay.com.tr

15 Ekim 2015

Yorum

Off
 Ekim 15, 2015
 Off

Bilen bilir çay mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında, yılda dört kez olmak üzere mahsul veren bir bitkidir. Kıştan yeni çıkılan en yakın aylardan olan mayıs ayı, çay için önemli bir dönemdir. Kışı kar altında geçiren çay bitkisinin üzerinden karlar yeni yeni kalkmış ve körpe çay filizleri en taze haliyle huzurlarımıza çıkmıştır. Mayıs çayı dediğimiz çaylar da, işte bu körpe çay filizlerinden meydana gelir.

İlkbaharda kışın yorgunluğunu üzerinden atan çay bitkisi, dinlenmiş ve güçlenmiş olarak nisanda filiz vermeye başlar. Ve yılın ilk mahsulünü mayıs ayında henüz körpe iken verir. Mayıs ayında toprak hem çok nemli ve hem de bu topraktaki çay bitkisi enerji yüklüdür. Mayıs ayında elde edilen çay da hem ilk göz ağrısı hem de insanın binlerce yıldır bahara yüklediği tüm değerleri içinde taşır.

Keyif çayı da denilen mayıs çayları harmanlanmayan tek çay olduğu için organiktir. Ne yazık ki marketlerde hakiki mayıs çaylarını bulmak mümkün değil. Yolunuz Karadeniz taraflarına düşerse fabrikalardan mayıs çaylarından alabilirsiniz.

Organik mayıs çayının faydaları

  • Çayın içerisindeki florid diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.
  • Çay bitkisinde bulunan flavonoid bitkilerden elde edilen ve besinlerde doğal olarak bulunan antioksidandır.
  • Çay kan damarlarının genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır.
  • Kolestrolü düşürür.
  • Beyni korur ve hazmı kolaylaştırır

Genel Olarak Çayın 6 faydası

Londra Üniversitesi Eczacılık bölümünden Profesör “Simon Gibbons “Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde üç bardak çay içilmeli. Çayı, sıcak suyun içinde en az 5 dakika bekletin” dedi.
Kalp krizini engelliyor: Hollanda’da 15 yıllık bir araştırmanın sonucunda, çayın içindeki antioksidanların kötü kolesterolü ve kalp krizi riskini azalttığını ortaya çıktı.
Sindirime yardımcı: Yeşil çay, sindirim sistemini daha çok çalıştırıyor ve kötü yağların yüzde 30 oranında atılmasını sağlıyor. Zencefil çayı ise mide bulantısına ve akşamdan kalmaya iyi geliyor.
Beyin tümörü riskini azaltıyor: Northumbira Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma her gün 100 ml çay içen birinin beyin tümörü riskini yüzde 34 oranında azalttığı açıklandı.
Kanserle savaşıyor: Çayın içinde bulunan polyphenoller, kanserli hücrelerin büyümesini durduruyor.
Çayda, sebze ve meyvelerden daha çok antioksidan olduğunu belirten Tayvanlı bilim adamları günde bir bardak yeşil çay içmenin akciğer, prostat ve mide kanserine yakalanma riskini azalttığını belirtti.
Uzmanlar çayın 70 deceden daha sıcak içilmemesi için uyarıyor.
En iyi ağrı kesici: Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, düzenli olarak çay içenlerin bağışıklık sisteminin, ortalama bir insandan 5-6 kat daha kuvvetli olduğunu ortaya çıkardı.
Çayın içinde bulunan alkylmanin maddesinin bakteri ve parazitlerle savaştığına dikkat çeken bilim adamları, çayın cilt sağlığına da iyi geldiğini bildirdi.
Uykusuzluğa birebir: Yatıştırıcı etkisi olan triptopan amino asidi, çayın içinde yüksek oranda vardır.
Bu sayede gerginlik ve uykusuzluk için uzmanlar çay tavsiye ediyor.

Yorum yapıldı

Comments are closed.